Nyitólap » Média » Egészségünk

Ha akarjuk - ha nem!

IV. évf. 24. szám; 2008.12.03.
A civilizáció mellékhatásai

Képzeljünk el egy békés családi körben eltöltött vasárnap délutánt! A ház asszonya az előzőleg rutinosan elkészített és feltálalt négyfogásos ebéd után az ebédlőasztalra varázsolja a még gőzölgő meggyes pitét, melyből kedvére nassolgat az egész család, sőt jut belőle holnapra is...
A bőséges lakomát követően az apa leheveredik megszokott foteljába és kedvenc újságjába mélyed, a gyerekek visszavonulnak szobáik rejtekébe, anyuka pedig nyugodt mozdulatokkal tünteti el az ebéd nyomait – a süti és a többiek hűtőbe kerülnek, a mosogatógép is gyorsan megtelik.... a tűzhely kerámialapja csak egy mozdulat, seprés-törlés és kész is minden. Jöhet a szieszta, egy kis beszélgetés – harmónia.
Most képzeljük el vasárnapunkat kicsit másképp! Parti készül, nagy felhajtás. Anya reggeltől meg sem állva igyekszik elkészülni időre, persze nem megy. A vendégek sorban betoppannak, asztalhoz ülnek, esznek-isznak.. a pite is asztalra kerül, de szinte azonnal elfogy. Egy véletlen mozdulattal pohár törik, hangzavar, tolongás, Berci bejelenti: ma este itt marad...ráadásul jöttében sáros cipőjét sem húzta le...a többiek sem sietnek el. Már estefelé jár, de anya még mindig a romok eltakarításán dolgozik... majd fáradtan a kanapéra rogy. Jöhet a szieszta? hm. Majdnem ülve alszik el. Ugye holnap nincs vasárnap? - kérdezi csendesen.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Az utóbbi években egyre nagyobb számban jelennek meg olyan elemzések, tanulmányok és tudományos publikációk, melyek arra hívják fel a figyelmünket az oly' sok pozitív változást hozó, rohamosan fejlődő civilizációnknak bizony az egészségünkre nézve súlyosan káros „mellékhatásai” vannak. Kémiai világban élünk. A mesterséges vegyi anyagok modern életstílusunk elengedhetetlen részét alkotják. A bútoroktól, a textileken át, a tisztító- és tisztálkodószerekig a termékek széles skálájában jelen vannak. Miközben tagadhatatlanul javították életszínvonalunkat, mellette nemkívánatos tulajdonságaikkal is szembesülnünk kell. Az ökológiai rendszerünknek otthont adó bolygónk minden pontján kimutatható az ember által előállított különféle vegyszerek jelenléte.

Az előző század elején végzett néprajzi megfigyelések egyértelműen bizonyítják, hogy a mai betegségeink túlnyomó többsége táplálkozás okozta civilizációs betegség, amelyek a kereskedelmi utaktól távol élő, így iparilag feldolgozott élelmiszereket nem fogyasztó népeknél nem fordultak elő!

Vizsgáljuk hát meg, hogy napjainkban milyen hatásoknak is vagyunk kitéve:
1.Természetes táplálékaink beltartalom-csökkenése: A mértéktelen környezetszennyezés (növényvédő-, rovarirtószerek, a műtrágyák, a kommunális hulladékok, a mosóporokból származó foszfátterhelés, a savas eső) tönkreteszi földalatti vízforrásainkat. A szennyezett talajból a növények már nem képesek elegendő mikrotápanyagot felvenni. A zöldségek és gyümölcsök ásványi anyag- és vitamintartalma az elmúlt néhány évtized alatt átlagosan 40-70%-al csökkent.(forrás: Trace Elements and Electrolytes Vol. 15. No. 2: 1998) A tápanyagszegény takarmányokat fogyasztó haszonállatok nevelése során növekedésserkentő hormontartalmú tápszereket, és biztonságfokozás (veszteségcsökkentés) célját szolgáló antibiotikumokat is bevetnek – mindezek összességében tovább fokozzák a problémát. A tápláléklánc végén pedig ott az ember, aki hiába eszik sok zöldséget, gyümölcsöt, húst, bár úgy érzi jóllakik - minőségileg éhezik!
2.A feldolgozott élelmiszereink káros adalékanyagai: A fentiek „kiegészítéseként” az iparilag feldolgozott élelmiszerek (a többlépcsős kémiai eljárás során előállított táplálékok, pl. a margarin és az étolaj, továbbá az úgynevezett "kényelmi termékek", pl. a levesporok, ételízesítők, mártások, stb.) a tárolás, raktározás érdekében eltarthatóságot fokozó, állományt, színt, ízt, stb.-t javító káros adalékanyagokat (E-számmal jelölt...) tartalmaznak.
3.A testünket közvetlenül érő környezeti hatások: A belélegzett és testünket körbevevő szennyezett levegő, a háztartásban használt tisztító-, tisztálkodási- és kozmetikai szerek, a nélkülözhetetlen elektromos berendezések keltette káros elektroszmog (számos káros biokémiai reakció kiváltó oka lehet, a sejtekben akár káros osztódási folyamatokat is elindíthat; Forrás: raum&zeit), a folyamatosan átélt stressz, a mozgáshiány stb. további terheléseknek teszik ki szervezetünket.
Testünkben bizony véget nem érő „vasárnapi parti” van! Mértéktelen „mulatozás”! Ha akarjuk - ha nem! Kicsiny „családunkra” méretezett teherbírásunkkal igyekszünk mindezeknek hősiesen megfelelni... Segítség nélkül ez meddig bírható?

Csak az első pontban leírt beltartalom-csökkenés miatt 2-3 szorosára kellene növelnünk ételadagjainkat, ami étkezési kapacitásunk határai miatt elképzelhetetlen Az összes elkerülhetetlen káros hatást számba véve, a helyzet megoldása - testünk védelmét ellátó immunrendszerünk optimalizálása, működéséhez elegendő mennyiségű „muníció” bevitele - mikrotápanyagokat megfelelő mennyiségben és minőségben tartalmazó táplálékkiegészítők napi fogyasztásával érhető el!!! …Vagy elköltözhetünk a Hunzák völgyébe...
Ui: 4. Ha a fent leírtak nem sokkolták eléggé, akkor adjuk még hozzá az önszántunkból felvállalt civilizációs negatívumot, a káros szenvedélyek (dohányzás, alkoholfogyasztás, stb.) letaglózó hatásait.... Csoda, hogy élünk. (Kisorsy)
Ha akarjuk - ha nem!
KelemenAttila
2008-12-10 08:54:23
A civilizáció mellékhatásai..
Csoda, hogy élünk!
Csak regisztrált és bejelentkezett felhasználók szólhatnak hozzá!

Ingatlan gyorskereső

Település:
Ingatlan típus:
Irányár: (-tól -ig)
- ,-Ft
Azonosító:
 
 

2018 © Copyright NEXUS Holding franchise-hálózat.

Impresszum | Jognyilatkozat | Használati feltételek | Adatvédelem


Rólunk

Hitel

Ingatlan

Média

Kapcsolatok
Honlapunk JavaScript technológiával megvalósított elemeket tartalmaz, amit az Ön böngészője nem támogat.
Ezt a technológiát elterjedten alkalmazzák az interneten tartalmak feldolgozása során. Ahhoz, hogy Ön is élvezhesse a technológia előnyeit, kérjük, hogy böngészőjének biztonsági beállításainál engedélyezze a JavaScriptek futtatását. Ehhez az alábbiakat kell tennie:

Internet Explorer (6.0)

 1. Válassza az 'Eszközök' pontot a menüből
 2. Kattintson az 'Internetbeállítások' menüponta
 3. Válassza a 'Biztonság' fület
 4. Kattintson az 'Egyéni szint' gombra
 5. A 'Beállítások' listát görgesse a 'Parancsfájlkezelés' szakaszig
 6. Az 'Active Scripting' tételnél válassza az 'Engedélyezés' opciót
 7. Kattintson az OK gombra

Netscape Navigator (7.0)

 1. Válassza az 'Edit' pontot a menüből
 2. Kattintson a 'Preferences' menüpontra
 3. Válassza az 'Advanced' tételt a bal oldali listából
 4. Válassza a 'Scripts & Plugins' tételt
 5. Kapcsolja be az 'Enable JavaScript' jelölőnégyzetet
 6. Kattintson az OK gombra

Mozilla Firefox (1.5)

 1. Válassza az 'Eszközök' pontot a menüből
 2. Kattintson a 'Beállítások' menüpontra
 3. Válassza a 'Tartalom' beállításokat a felső sávon
 4. Kapcsolja be a 'JavaScript engedélyezése' jelölőnégyzetet
 5. Kattintson az OK gombra